Zaterdag 30 oktober - aanvang 20 uur
Workin' Relaxin' Cookin' Steamin' 

Frans Vermeerssen.jpg
Dineke Nauta.jpg
Aljosja Buijs.jpg
Karoun Baghboudarian.jpeg

Frans Vermeerssen (1954) is sinds 1978 actief als saxofonist, bandleider, componist, arrangeur en dirigent. Aanvankelijk vooral op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, de laatste 10 jaar steeds meer, vooral als componist, in de hedendaagse muziek. Naast werk voor zijn jazzgroepen (All Ears, Talking Cows) en big bands als Contraband en Big Band Friesland schreef hij werk voor het Frysk Fanfare Orkest (De Stenen Man Suite, Bluejays), het Fries Symfonie Orkest (Retired, op tekst van Charles Bukowski), en het Noord Nederlands Harmonie Orkest (A Bag of Popcorn). Als arrangeur werkt hij vooral met het door hem opgerichte Fries Project Orkest, een samenwerkingsverband tussen professionals, conservatoriumstudenten en gevorderde amateurs. Het voorlaatste project was gewijd aan de muziek van Björk, waarin hij samenwerkte met de popkoren Orange Voices uit Berlijn en Tous les Oiseaux d’Europe uit Groningen. In 2019 ontwikkelde hij het project De Immigrant, met medewerking van het Syrisch/Groningse koor New Life, tekstschrijver/dramaturg Roeli Walraven, filmer Frits Boersma en dansers Thomas Krikken en Shara Maaskant en trompettist Rani Elias.

Zie ook: https://www.facebook.com/friesprojectorkest/

Zijn werk laat zich het best omschrijven als hedendaagse muziek met elementen uit jazz en pop, minimal music, en klassieken als Strawinsky, Sjostakovitsj, Ravel, Gorecki. Hij stelt zich ten doel om met zijn werk een brug te slaan tussen welluidendheid en experiment, tussen “bekend” en “nieuw”, tussen pop, jazz en hedendaags klassiek.

Het nieuwste werk van Frans Vermeerssen is geïnspireerd op vier albums die de Amerikaanse trompettist Miles Davis (1926-1991) opnam met zijn kwintet in 1956. De titels van deze albums zijn Workin, Steamin, Cookin en Relaxin. Frans Vermeerssen heeft 4 solostukken geschreven met de titels van de albums von Miles Davis waarbij iedere instrumentalist ‘in gesprek’ gaat met bewerkte samples van stukken uit het album van Davis met dezelfde titel en met samples van hetzelfde instrument als van de solist.

Dineke Nauta zal Workin op haar altsaxofoon uitvoeren, Steamin wordt uitgevoerd door Aljosja Buijs op de piano, Cookin zal worden uitgevoerd door Frans Vermeerssen op tenorsaxofoon en Relaxin door Wytske Holtrop op haar cello.

Dineke Nauta (1992) komt uit Friesland en heeft haar opleiding genoten in Groningen en Amsterdam. In 2017 studeerde ze af met een 9,5 voor haar Master examen klassiek saxofoon en kamermuziek. Ze won de publieksprijs bij Prinses Christina Concours. In 2011 kreeg ze de eerste prijs bij het Nationaal  Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Met het Ebonit Saxophone Quartet trad ze op in bekende zalen in Europa. en maakte ze de CD ‘The Last Words of Christ’, die genomineerd werd voor een Edison Klassiek. Ook maakt ze deel uit van het Nederlands Saxofoon Octet die recent de CD ‘Canto Ostinato’ heeft opgenomen voor het label Cobra Records.

 

Aljosja Buijs kreeg zijn opleiding voor piano in Arnhem en Amsterdam. Daarnaast volgde hij masterclasses bij o.a. Detlef Kraus en Jean-Yves Thibaudet en kreeg hij kamermuziekles van o.a. Vladimir Mendelssohn, Colin Carr, Ab Koster en Pascal Devoyon. Aljosja is een veelzijdig pianist met een brede interesse en speelde met zijn verschillende ensembles o.a. in Schotland, Frankrijk, Zwitserland, Rusland, China en Polen. Hij speelt nu al een aantal jaren in het orkest voor nieuwe muziek ‘orkest de ereprijs’, waarmee hij door heel Europa is getrokken. Zo speelde het orkest voor 90.000 Russen in Volgograd, was het orkest vaak te horen op het festival Warschau Herfst, en is de verbondenheid met het conservatorium in Birmingham groot. Het aantal componisten dat voor ‘orkest de ereprijs’ geschreven heeft ligt ver boven de 1000. Vanaf 1 augustus dit jaar is Aljosja Buijs benoemd tot Hoofd van de opleiding Klassieke Muziek op het ArtEZ Conservatorium.

Wytske is een musicus die de afgelopen jaren al regelmatig met veel succes is opgetreden bij Pakhûs SOLO concerten. Momenteel woont en werkt ze in Berlijn bij het Konzerthausorchester. Ze heeft een prestigieuze beurs gekregen voor 2 jaar van de Kurt Sanderling orkestacademie. Gedurende deze tijd wordt ze samen met andere internationale veelbelovende musici begeleid bij haar werk door ervaren musici.

Programma:

Dineke Nauta, altsaxofoon:                  Lament for Gaza John Kameel Farah
Aljosja Buijs, piano:                                Flagellatio ii  Raphaël Languillat (*1989)
Frans Vermeerssen, tenorsaxofoon:   Splitting image  Frans Vermeerssen (*1954)


PAUZE

Frans Vermeerssen / Dineke Nauta, altsaxofoon                              Workin   (2021)
Frans Vermeerssen / Karoun Baghboudarian
, cello                         Relaxin   (2021)
Frans Vermeerssen / Frans Vermeerssen, tenorsaxofoon              Cookin   (2021)
Frans Vermeerssen / Aljosja Buijs, piano                                           Steamin (2021)

Meer informatie over de componist en musici:


www,vermeerssen.nl
https://www.nederlandssaxofoonoctet.com/dineke-nauta.html
https://aljosjabuijs.nl
http://www.wytskeholtrop.com 

Aanvang 20 uur - toegang 15 euro - reserveren via rodehert@gmail.com